Использование названий блюд в современных тюркских языках из памятника М. Кашгари «Дивани лугат ит-тюрк»
Просмотры: 55 / Загрузок PDF: 143
Ключевые слова:
средневековье, письменный памятник, Махмуд Кашгари, труд «Дивани лугат ит-тюрк», этимология, названия блюдАннотация
Тамыры терең түркі өркениетін жаңғырту жолында түбі бір түркі халықтарының өткен тарихы, тілі, әдебиеті, мәдениеті, тұрмыс-тіршілігі, мифологиялық діни наным-сенімдері мен материалдық құндылықтарынан хабар беретін жазба ескерткіштерді қай қырынан болмасын зерттеп-зерделеу маңызды орын алады. Тек қазақ қана емес, бүкіл түркі халықтарының ортақ мұрасы болып саналатын Махмұт Қашқаридың «Диуани лұғат ит-түрік» еңбегі тілін жан-жақты саралау, орта ғасырлық түркілердің дүниетанымы мен болмысын ашып көрсететін тілдік бірліктердің этномәдени мазмұнын ашу өзекті мәселелердің қатарына жатады. Мақалада Махмұт Қашқаридың «Диуани лұғат ит-түрк» еңбегіндегі («Түрік сөздігі») тағам атауларының сандық-тақырыптық жіктелімі жасалып, олардың этимологиялық негізі қарастырылады.
Загрузки
Опубликован
Как цитировать
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2024 Вестник Евразийского национального университета имени Л.Н. Гумилева. Серия: Политические науки. Регионоведение Востоковедение. Тюркология
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution-NonCommercial-NoDerivatives» («Атрибуция — Некоммерческое использование — Без производных произведений») 4.0 Всемирная.