Использование названий блюд в современных тюркских языках из памятника М. Кашгари «Дивани лугат ит-тюрк»


Просмотры: 55 / Загрузок PDF: 143

Авторы

Ключевые слова:

средневековье, письменный памятник, Махмуд Кашгари, труд «Дивани лугат ит-тюрк», этимология, названия блюд

Аннотация

Тамыры терең түркі өркениетін жаңғырту жолында түбі бір түркі халықтарының өткен тарихы, тілі, әдебиеті, мәдениеті, тұрмыс-тіршілігі, мифологиялық діни наным-сенімдері мен материалдық құндылықтарынан хабар беретін жазба ескерткіштерді қай қырынан болмасын зерттеп-зерделеу маңызды орын алады. Тек қазақ қана емес, бүкіл түркі халықтарының ортақ мұрасы болып саналатын Махмұт Қашқаридың «Диуани лұғат ит-түрік» еңбегі тілін жан-жақты саралау, орта ғасырлық түркілердің дүниетанымы мен болмысын ашып көрсететін тілдік бірліктердің этномәдени мазмұнын ашу өзекті мәселелердің қатарына жатады. Мақалада Махмұт Қашқаридың «Диуани лұғат ит-түрк» еңбегіндегі («Түрік сөздігі») тағам атауларының сандық-тақырыптық жіктелімі жасалып, олардың этимологиялық негізі қарастырылады.

Загрузки

Опубликован

28.06.2024

Как цитировать

Косыбаев, М., Жиембай, Б. ., & Халметов, А. (2024). Использование названий блюд в современных тюркских языках из памятника М. Кашгари «Дивани лугат ит-тюрк». Вестник Евразийского национального университета имени Л.Н. Гумилева. Серия: Политические науки. Регионоведение Востоковедение. Тюркология, 147(2), 275–292. извлечено от https://bulpolit.enu.kz/index.php/main/article/view/717

Выпуск

Раздел

Тюркология

Наиболее читаемые статьи этого автора (авторов)