COVID-19 пандемиясы Қазақстан Республикасының азық-түлік саясатын трансформациялау факторы ретінде
Қаралымдар: 41 / PDF жүктеулері: 30
Кілт сөздер:
азық-түлік қауіпсіздігі, азық-түлік саясаты, азық-түлік қауіпсіздігі, COVID-19 пандемиясы.Аңдатпа
Бүгінгі таңда азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету мәселелері жаһандық сипаттағы
қауіптердің өсуіне байланысты ерекше өзекті болып табылады. Азық-түлік қауіпсіздігі мәселелері
COVID-19 пандемиясынан кейін одан да күрделене түсті. Автор азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету
саласында өсіп келе жатқан жүйелік мәселелер мен қазіргі заманғы қауіптер мен тәуекелдердің пайда болуын ескере отырып, жан-жақты қарастырады. Мақала 2020 жылы әлемнің барлық мемлекеттерін
шарлаған COVID-19 пандемиясының Қазақстандағы азық-түлік қауіпсіздігінің жағдайына әсер ету дәрежесін талдауға арналған. Мақалада пандемияның азық-түлік қауіпсіздігінің жағдайына әсер ету салдарымен байланысты негізгі мәселелер мен тәуекелдер көрсетілген. Автор азық-түлікпен қамтамасыз ету мәселелерін анықтайды; өндірістің төмендеуі, тұтынушылардың да, өндірушілердің де сұранысы мен
табысының төмендеуі мәселесі; әлеуметтік теңсіздік мәселесі. Сонымен қатар, автор мемлекеттік азықтүлік саясатының негізгі бағыттары мен тәсілдерін, сондай -ақ қазіргі жағдайда азық-түлік қауіпсіздігінің
жағдайына әсер ететін факторларды анықтайды. Автор талданған мәліметтерге сүйене отырып, қазіргі
жағдайда азық-түлікпен қамтамасыз етудің қолданыстағы моделі елдегі бар ресурстарды ескере отырып,
қайта қарауды қажет етеді деген қорытындыға келеді. Зерттеу елдің азық -түлік қауіпсіздігін одан әрі
тиімді қамтамасыз етудің негізгі бағыттарын анықтайды.