Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde sivil toplum kuruluşlarının rolü - Ongarova, Y. (Bulletin of the L.N. Gumilyov Eurasian National University. Political Science. Regional Studies. Oriental Studies. Turkology Series., 2023)
Çalışmada Türkiye-Ermenistan ilişkileri ele alınacaktır. İki ülke ilişkilerinde Sivil Toplum Kuruluşları’nın rölü ve STK girişimlerinin neticeleri değerlendirilecektir. Çalışma çerçevesinde türkçe bilimsel ve akademik çalışmalar ele alınmıştır. Türkiye’nin iki ülke arasındaki pozisyonu ve Ermenistan’ın yaklaşımları ele alınmıştır. Genel olarak özetlenirse geçmişte Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkiler Karabağ sorunu ve Ermeni Soykırımı iddiaları ile çıkmaz sokaklara girince son bulmuştur. Türkiye Kafkasya’da daha çok Azerbaycan’ı destekleyen bir politika izlemeye devam etmiştir. Ermenistan’a karşı tarihsel geçmişten kalan olumsuz olayların etkisi hala devam etmektedir. Karabağ sorununda Ermenistan’ı kınamış ve Karabağ topraklarının Azerbaycan’a geri iade edilmesini istemiştir. Fakat Ermenistan Türkiye’yi kınamış ve asılsız soykırım suçlamalarında bulunmuştur. İkili ilişkilerin iyice soğumasına neden olan geçmişteki tatsız olaylar halen net bir cevabını bulmamıştır. Sınır kapıların kapatılması da iki ülke ilişkilerini izole etmiştir. Yalnız STK’ların pozitif ekonomik girişimleri ile düzelmeler kaydedilmiştir. STK’ların kazan-kazan yaklaşımları ile her iki ülkenin hem iyi komşuluk hem her iki tarafın kazancını sağlayan ilişkilerin inşa edilmesini desteklemiştir. İnişli çıkışlı STK’ların girişimleri bazen iyi sonuçlara da damgasını vurmuştur. Genel olarak komşu ülke olan Ermenistan’ın Türkiye dış politikasında rolünün ne kadar önemli olduğu tartışılır ama iyi komşuluk ilkesini devam etmek gerekirse STK’ların Ermeni girişimlerinin desteklenmesinde yarar vardır. Böylece ikili ilişkilerin normale dönüşmesini sağlayacaktır. STK’lar sayesinde Türk-Ermeni ilişkileri normalleşmeye devam edecektir.